Regularne spożywanie ryb niesie ze sobą wiele korzyści, jednak na naszych stołach nadal rzadko bywają. Wielu z nas nie jest przekonanych do ich spożywania, często wynika to ze wspomnień związanych z ich podawaniem w domach rodzinnych. Najczęściej były to smażone, panierowane filety lub całe ryby, bądź w postaci gotowych paluszków. Taka ich forma podania nie zachęca do ich konsumpcji. Warto spróbować ich w innej formie, np. pieczonej czy grillowanej z dodatkiem ulubionych warzyw.
Po pierwsze: źródło pełnowartościowego białka
Ryby dostarczają pełnowartościowego białka, niezbędnego do wzrostu i rozwoju organizmu, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał. Ilość białka w rybach zależy od ich gatunku, przykładowo:
- Łosoś – 19,9g /100g
- Halibut – 20,1g / 100g
- Dorsz – 17,7g /100g
- Morszczuk – 17,2g /100g
- Mintaj – 16,6g /100g
- Makrela wędzona – 20,7g /100g
- Łosoś wędzony – 21,5g /100g
Po drugie: źródło omega-3
Ryby są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wykazują korzystne działanie na organizm i zapobiegają wielu chorobom. Kwasy omega-3 wykazują wiele właściwości prozdrowotnych mi.in.:
- Działają przeciwzapalnie
- Normalizują ciśnienie tętnicze
- Obniżają stężenie trójglicerydów we krwi
- Zapobiegają rozwojowi choroby wieńcowej i niedokrwiennej serca
- Działają przeciwalergicznie
- Wykazują działanie przeciwnowotworowe
- Korzystnie wpływają na układ odpornościowy
- Wpływają na pracę mózgu, wykazują działanie przeciwdepresyjne
- Poprawiają stan skóry, m.in. łagodzą objawy atopowego zapalenia skóry-AZS
Zawartość omega-3 również zależy od gatunku ryby. Najwięcej ich znajdziemy w tłustych rybach morskich- łosoś, makrela, sardynka, śledź, a także w pstrągu.
Warto również wspomnieć, że w codziennej diecie łatwiej dostarczymy kwasy omega-6 niż omega-3, dlatego też jest to kolejny argument, aby włączyć je do diety.
Po trzecie: źródło witamin A i D
Ryby są cennym źródłem witamin A i D.
Witamina A ma istotne znaczenie na funkcjonowanie organizmu. Bierze udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. Oprócz tego działa przeciwnowotworowo, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom, pomaga zwalczać bakterie i wirusy, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych.
Witamina D pełni istotną funkcję w regulowaniu gospodarki wapniowo-fosforanowej. Wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu z jelit, a także hamuje ilość wapnia wydalanego z organizmu. Pośrednio wpływa na prawidłowe przewodzenie nerwowe oraz prawidłową pracę serca. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, nowotworów, czy depresji.
Witamina D jest syntetyzowana przez organizm pod wpływem promieni słonecznych, jednak zważywszy na małą ilość dni słonecznych w naszym kraju znaczna większość populacji cierpi na jej niedobór. Dlatego też warto włączyć do diety produkty, które są jej cennym źródłem.
Witminę A i D znajdziemy w tłustych rybach morskich.
Ryby dostarczają też witamin z grupy B, witaminy PP, a także składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń, selen i fosfor. Społeczeństwa, których dieta jest obfita w ryby żyją dłużej i cieszą się lepszym zdrowiem, rzadziej dopada ich miażdżyca i inne choroby układu krążenia.